We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft.
Door op 'cookies toestaan' te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie
Bij het verpakken en bereiden van levensmiddelen is het vooral van belang om het voedsel vrij te houden van bacteriën. Beschermende werkkleding en PBM's als hoofddeksels en handschoenen moeten voorkomen dat ziektekiemen via huidschilfers, speeksel en transpiratievocht worden overgedragen op het voedsel. Hygiëne en veiligheid staan dus hoog in het eisenlijstje bij de aanschaf van werkkleding voor de foodsector. In de E.G. richtlijn 93/43 staan alle Europese regels voor het professioneel werken in de voedselindustrie. Om te testen of de bedrijfskleding voldoet aan deze strenge eisen wordt ook wel de bekende HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) gebruikt.
Voor de broodnodige hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie moeten medewerkers bij voorkeur iedere werkdag schone werkkleding aantrekken welke voldoet aan de HACCP, dat vervolgens ook weer gewassen wordt volgens een HACCP erkend wasproces. Voor iedere medewerker moet er dus voldoende passende bedrijfskleding voorradig zijn. Horecakleding van Chaud Devant voldoet sowieso aan de HACCP en ook de werkkledingfabrikanten Havep en Portwest produceren diverse kledingstukken die speciaal ontworpen zijn met het oog op voedselveiligheid conform de hygiënecode en HACCP-richtlijnen.
De voornaamste kenmerken van deze bedrijfskleding is dat het gemakkelijk schoon te maken is en beter ademt dan gewone kleding. Daarnaast moet deze bedrijfskleding soms ook gemaakt zijn van brandvertragende materialen, bescherming bieden tegen bijvoorbeeld hete vloeistoffen en uw medewerken beschermen tegen extreme koude of warme omgevingstemperaturen. Onder het tabje kokskleding vindt u een uitgebreid assortiment werkkleding dat hieraan voldoet, maar ook andere werkkleding dat het gehele lichaam bedekt kan zeer geschikt zijn voor medewerkers in de voedsel industrie. In een katoenen overall of een wegwerpoverall bijvoorbeeld is een foodmedewerker optimaal beschermd.
Bij het bereiden van voedsel is de omgevingstemperatuur vaak hoog en bij het verpakken van voedsel juist weer heel laag. In warme ruimtes kan verkoelend ondergoed dan voor een aangenamere lichaamstemperatuur zorgen en bij lage omgevingstemperaturen is thermisch ondergoed weer aan te bevelen. Ook bodywarmers, isolerende werkjassen en fleece truien of vesten kunnen uw foodmedewerkers de benodigde warmte bieden.
PBM's als oordopjes en gehoorkappen bieden medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie nog meer bescherming tegen bijvoorbeeld harde geluiden en diverse beschermende handschoenen en mondkapjes en hoofddeksels bevorderen weer de hygiëne van het voedsel. Hoofddeksels als haarnetjes, caps, koksmutsen en bandana's kunnen voorkomen dat er haren en zweet in het voedsel komt. Kijk rustig rond in onze webwinkel voor de juiste hoofdbedekking van uw foodmedewerkers.
Ongevallen op de werkvloer veroorzaken veel onnodig ziekteverzuim. Dit kunt u voorkomen door uw medewerkers de juiste werkklompen, werkschoenen of werklaarzen te laten dragen. Veiligheidsschoenen met stalen of kunststof neuzen en beschermende zolen kunnen de voeten van uw medewerkers beschermen tegen vallende voorwerpen en beknelling, maar let ook op de gripvastheid van hun werkschoenen. Waar met voedsel gewerkt wordt ook veel met water gewerkt en daardoor zijn de vloeren vaak nat en glad. Gripvaste werkschoenen kunnen in zulke situaties onnodig uitglijden voorkomen. De meest gebruikelijke normering voor werkschoenen en werklaarzen is de Europese normering EN ISO 20345 S3 en voor waterdichte werklaarzen de EN ISO 20345 S4 en S5.