EN ISO 20471: Europese norm voor high visibility kleding

Klik hier om in te zoomenWaarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid moet voldoen aan de Europese norm voor signaalkleding, de EN ISO 20471. Deze norm is ingedeeld in klassen afhankelijk van de mate van zichtbaarheid/reflectievermogen.

EN ISO 20471 VERVANGT DE EN 471

Het belangrijkste verschil is dat de nieuwe eisen beter zijn afgestemd op de praktijk. Ook zijn een aantal kwaliteitseisen aangescherpt in deze nieuwe norm voor reflectiekleding: alleen reflectiebanden van de hoogste kwaliteit mogen worden gebruikt conform de nieuwe norm. Het materiaal wordt ook getest op duurzaamheid en waterdichtheid.

Voor meer informatie klik hier

Meer informatie over andere normeringen

15 artikelen gevonden
Sorteer op Productnaam |Prijs
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Havep Attitude High Visibilit..

€ 70,34 excl. BTW
€ 85,11 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Tricorp 303001 Sweater

€ 31,53 excl. BTW
€ 38,15 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid
 

Tricorp 403002 Verkeersregela..

€ 97,96 excl. BTW
€ 118,53 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Havep Attitude High Visibilit..

€ 57,14 excl. BTW
€ 69,14 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Tricorp Veiligheidsvest RWS 4..

€ 8,01 excl. BTW
€ 9,69 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Havep Attitude High Visibilit..

€ 46,19 excl. BTW
€ 55,89 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Tricorp Veiligheidsvest RWS 4..

€ 8,01 excl. BTW
€ 9,69 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Havep Attitude High Visibilit..

€ 46,19 excl. BTW
€ 55,89 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid
 

Tricorp 403001 Parka Verkeers..

€ 130,63 excl. BTW
€ 158,06 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid
 

Tricorp Poloshirt Verkeersreg..

€ 32,27 excl. BTW
€ 39,04 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Tricorp 103001 T-Shirt RWS

€ 19,55 excl. BTW
€ 23,65 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Tricorp T-Shirt RWS Birdseye ..

€ 28,58 excl. BTW
€ 34,58 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Tricorp T-Shirt RWS Birdseye ..

€ 23,04 excl. BTW
€ 27,88 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Havep Attitude High Visibilit..

€ 34,31 excl. BTW
€ 41,52 incl. BTW
Overlay
 • Hoge zichtbaarheid

Tricorp 503003 Worker RWS

€ 49,64 excl. BTW
€ 60,07 incl. BTW

De belangrijkste verschillen tussen de EN ISO 20471 en de EN 471:

Bij de herziening van deze normering zijn een aantal veiligheidskenmerken aangescherpt.

De test van de kleurechtheid van het doek wordt niet meer alleen bij het nieuwe doek gedaan maar ook na minimaal 5 wasbeurten getest

Kledingstukken in klasse 3 kunnen alleen nog maar gecertificeerd worden wanneer het bovenlichaam voorzien is van reflectiebanden en fluorescerende doek. Dit is inclusief de mouwen en/of de broekspijpen. De plaatsingsinstructies van deze materialen zijn aangepast. Daarin wordt aangegeven waar en hoe de materialen in het kledingstuk moeten worden toegepast. Waarbij de totale omcirkeling van torso, armen en benen moet zorgen voor een verhoogde zichtbaarheid vanuit alle oogpunten. De verdeling van deze materialen over de voor en achterzijde van de kleding is 50 met een maximale afwijking van 10%.

Het fluorescerende materiaal ofwel reflectiemateriaal had in de oude normering al te maken met strenge eisen aangaande bijvoorbeeld de kleurechtheid, reflectie, luminantiefactor, zweetechtheid, scheurweerstand en de sterkte. Dit geldt nu ook voor het contrast materiaal . Het pictogramgebruik voor de normering is aangepast.

Het kleurgebruik

Signalisatiekleding is beschikbaar in drie verschillende kleuren:

 • Geel
 • Oranje
 • Rood

De diverse klassen

High Visibility werkkleding wordt volgens de EN ISO 201471 ingedeeld in drie verschillende klassen. Deze klassen geven aan welk beschermingsniveau de reflecterende kleding heeft voor verschillende situaties.

Klasse 1

Hi-Vis kleding uit Klasse 1 is te gebruiken in situaties met een laag botsingsrisico en risico op ongelukken. High Visibility werkkleding uit klasse 1 is niet geschikt voor werken langs de openbare weg. Maar wel voor extra zichtbaarheid binnen het bedrijf, verkeersregelaars die met name met (gedeeltelijk) daglicht opereren. Maximale verkeerssnelheid 30 km/uur.

Klasse 2

Werkkleding uit Klasse 2 zorgt voor goede zichtbaarheid binnen de wegenbouw, koeriersdiensten en werkzaamheden in schemerlicht. High Visibility werkkleding uit klasse 2 is geschikt voor het werken langs de openbare weg (maximale snelheid verkeer 50 km/uur).

Klasse 3

Bij werkzaamheden in het donker is het dragen van High Visibility werkkleding uit klasse 3 verplicht. Zichtbaar bij verkeersnelheid tot en met in ieder geval 90 km/uur. Deze optimale zichtbaarheid verminderd sterk het risico op ongevallen.

Reflectieoppervlakte per klasse

  Klasse 1 Klasse 2 Klaase 3
Fluorescerend materiaal 0,14 m² 0,50 m² 0,80 m²
Reflecterend materiaal 0,10 m² 0,13 m² 0,20 m²

Gecombineerde certificering

Ook kan de werkkleding worden voorzien van een gecombineerde certificering. Hierbij kijken we naar een combinatie van kledingstukken en de hoeveelheid reflecterend materiaal wat in de combinatie aanwezig is. Hierdoor kan de werkkleding soms in een hogere klasse worden ingedeeld. Deze klasse geldt echter alleen voor de combinatie van kledingstukken en niet voor de afzonderlijke items.

Een logo op uw high visibility kleding?

Bedrijven hebben vaak de wens om hun logo op de werkkleding te drukken. High Visibility werkkleding moet aan strenge eisen voldoen. Het plaatsen van een logo op reflectiekleding is daarom aan regels gebonden. Als experts kunnen wij u begeleiden in dit proces, zodat uw bedrijf aan alle eisen voldoet, zonder aan uitstraling in te boeten.

Zo kan je de kleding het beste reiningen

De kleding onder deze norm heeft speciaal onderhoud nodig. De kleding dient op een professionele manier gereinigd (gewassen en gedroogd) worden. Als dit niet gebeurd is dit nadelig voor de kwaliteit van de kleding en tevens van de reflectie.


HIGH VISIBILITY werkkleding voor iedere professional

Tricorp is werkkleding voor iedere professional. En dat betekent ook High Visibility werkkleding voor iedere professional. Tricorp Safety wordt geïntroduceerd als nieuw label. Het doel dit label is een beter onderscheid creëren in de verschillende soorten werkkleding die Tricorp in haar collectie voert. Onder dit label gaat ook de multinormen kleding vallen. Multi Normenkleding is kleding die voldoet aan de hoogste technische vereisten en heeft als doel optimale bescherming te bieden tegen restrisico's uit de werkomgeving.

Bron: Tricorp

Rijkswaterstaat (RWS) Norm

Behalve de van toepassing zijnde normen kunnen nationaal andere regelingen en aanbevelingen gelden in de verschillende eu-lidstaten. In Nederland kennen we bijvoorbeeld de eisen van rijkswaterstaat. rijkswaterstaat eist dat aannemers door hen tewerkgestelde personen, die zich voor de uitvoering van hun taak buiten enig voertuig langs of op een weg welke niet gesloten is voor openbaar verkeer bevinden, veiligheidskleding laten dragen die voldoet aan het bepaalde in en Iso 20471 norm plus nog een aantal extra eisen betreffende de vorm en oppervlakte van de retro refl ecterende zilvergrijze banden en de kleur van het basismateriaal.

let op: dit is een eis van rijkswaterstaat aan hun aannemers. Dat betekent dat als personen niet in opdracht van rijkswaterstaat werkzaamheden verrichten, deze eis niet geldt. op basis van een goede risicoanalyse dient te worden bepaald of hogere eisen dan het bepaalde in en Iso 20471 norm noodzakelijk zijn.

Meer informatie over andere normeringen

Vragen?

Bel 0223 - 66 13 00
Of ga naar ons contactformulier

Waarom Unishore?

 • Persoonlijke- en snelle service
 • Keuze uit ruim 50.000 artikelen
 • Mogelijkheid achteraf betalen
 • Uitgebreid assortiment
 • Eigen borduurstudio

Klanttevredenheid

1451 beoordelingen

Veilig bestellen

Thuiswinkel Waarborg    Ecommerce Europe

Betaalmethoden