Winkelwagen
Offerte(s)

Wanneer gebruik je werkhandschoenen?

Wanneer gebruik je werkhandschoenen?

Werkhandschoenen zijn misschien geen pretje om te dragen, maar ze zijn wel degelijk essentieel voor de gezondheid. Ze beschermen namelijk tegen verwonding door gereedschap of chemische stoffen. Maar wanneer gebruik je welke handschoen? En aan welke eisen moeten ze voldoen?

Werkhandschoenen zijn belangrijk

Mensen die werken met gereedschap en chemicaliën moeten zich beschermen tegen verwonding. Gereedschap kan immers onverhoopt leiden tot snij- of schaafwonden, en chemicaliën kunnen brandwonden veroorzaken.

De gewone werkhandschoen van katoen of leer beschermen hierbij onvoldoende. Die zijn vooral geschikt voor de gewone huis-, tuin- en keukenklussen. Welke handschoenen wel geschikt zijn voor de serieuzere klussen, hangt af van de gevaren die op de loer liggen: mechanische of chemische.

Werkhandschoenen tegen chemicaliën en mechanisch gevaar

Het werken met gevaarlijk gereedschap wordt het mechanische gevaar genoemd. Er zijn hiervoor gedegen handschoenen op de markt, elk toegespitst op snij-, schuur-, scheur- en perforatieweerstand. De keuze voor een werkhandschoen hangt dan af van het gereedschap waar je mee werkt. Voor zagen kun je bijvoorbeeld het beste handschoenen kopen met extra snijweerstand. De handschoen beschermt dan vooral tegen sneeën.

Naast het eerder genoemde mechanische gevaar, bieden handschoenen ook bescherming tegen chemische stoffen. Zo is er voor het werken met chloor bijvoorbeeld een werkhandschoen nodig die de chemische stof niet doorlaat, zoals latex of rubber. Katoenen handschoenen zijn dan onvoldoende.

Werkhandschoenen en normering

Handschoenen moeten in ieder geval voldoen aan de algemene eisen, zoals beschreven in de norm NEN-EN 420. Deze norm betreft vooral aspectenals houdbaarheid, maatvoering en gebruiksaanwijzing.

Daarnaast zijn er ook specifieke eisen. De fabrikant van de handschoenen vermeldt daarom op de verpakking met een getal van nul tot vijf de beschermende waarde. Deze waarde is uitgesplitst per type bescherming (snij-, schuur-, scheur- en perforatieweerstand). Hoe meer risico op verwonding, hoe hoger de beschermende waarde moet zijn.

Werkhandschoenen bij Unishore Bedrijfskleding

Het soort werkzaamheden en de gevaren die daaraan verbonden zijn, bepalen dus de keuze voor het soort handschoen. Voor wie echter door de bomen het bos niet meer ziet: Unishore Bedrijfskleding kan u helpen!

Bent u geïnteresseerd in onze producten, dan kunt u contact met ons opnemen. Onze medewerkers hebben de deskundigheid en ervaring in huis om u van een professioneel advies te voorzien. Zodat u, met het oog op uw veiligheid, de juiste producten in huis haalt.