Winkelwagen
Offerte(s)

Kledingvoorschriften voor een kok

Kledingvoorschriften voor een kok

Als kok heb je te maken met een bacterie gevoelig werkveld waarbij een goede hygiëne voorop staat. Daarom is het van groot belang dat je de juiste kleding draagt in de keuken. Ook in de bediening dien je er representatief uit te zien, hierin biedt het assortiment van Unishore Bedrijfskleding tevens volop keus.

De kledingstukken van een kok

Niet alleen de functionaliteit van kokskleding is belangrijk, in de horeca is het ook van belang dat de kleding er verzorgd uitziet. De meest voorkomende kledingstukken die een kok draagt tijdens werk bestaat uit:

  • De koksmuts zorgt ervoor dat er tijdens het koken geen haren in het eten komen.
  • De halsdoek is er omdat werken boven het fornuis en tussen hete ovens veel warmte afgeeft. Een halsdoek neemt het zweet op tijdens verhitte werkzaamheden.
  • De koksbuis is er ter bescherming van het lichaam.
  • Het schort hangt voor de broek ter bescherming van spetters.
  • De koksdoek wordt gebruikt ter bescherming van de handen tijdens het verplaatsen van hete pannen.
  • De koksbroek beschermt het lichaam tijdens het werk.
  • Stevige schoenen zijn er omdat je als kok lang op je benen moet staan. Goede kwaliteitsschoenen zijn daarom erg belangrijk. De schoen moet de juiste steun bieden, zodat er geen rugklachten ontstaan door verkeerde schoeisel.
     

Regels van de keuken

Liever geen sieraden en horloges

Naast de kledingvoorschriften is het belangrijk om rekening te houden met de algehele hygiëne tijdens het werk. Zo is het vanzelfsprekend dat de persoonlijke verzorging goed moet zijn, maar ook wordt het bijvoorbeeld sterk afgeraden om sieraden te dragen tijdens het werk. Sieraden en horloges kunnen namelijk vuil en bacteriën aantrekken en verspreiden. Daarbij kunnen er onderdeeltjes van een sieraad in het eten of drinken vallen.

Haren vast of bedekt

Mannen of vrouwen met lang haar horen hun haren vast te binden, ook als zij een muts of pet dragen. Hierdoor ontstaat er minder kans op losse haren die in het eten kunnen belanden.

Schone koksdoeken

Zorg dat er gebruik wordt gemaakt van schone koksdoeken. Wanneer deze nat of vuil zijn, kunnen er bacteriën ontstaan die vervolgens weer overgebracht kunnen worden op schoon materiaal en voedingswaren.

Wondjes verzorgen

Zorg er tot slot ook voor dat wondjes goed worden verzorgd. Het juist verbinden van een wondje kan besmetting van eten en drinken voorkomen.

Waar op te letten bij aanschaf van kokskleding?

Het is belangrijk dat de kleding waarin je werkt comfortabel zit. Bedenk daarbij wel of de kleding aansluit bij de stijl en het imago van het bedrijf.

Bij kledingstukken zoals de koksbroek is het van belang om een juiste lengte te hebben. Wanneer de broek te lang is, ontstaat het risico over de stof te struikelen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

De koksbuis moet goed aansluiten op het lichaam. Als deze te los zit kan de stof achter materialen blijven hangen. Te strak is echter ook niet goed, in te strakke kleding kan men niet goed functioneren. Unishore Bedrijfskleding biedt naast unisex kleding ook kokskleding en horecakleding aan met een damespasvorm.

Let er bij het uitzoeken van schoenen vooral op dat ze aan de arbeidseisen voldoen. Het uiterlijk van de schoen is minder belangrijk dan de functionaliteit. In ons assortiment vind je comfortabele klompen, instappers en stevige werkschoenen met veters.

We hopen dat je de informatie hebt over kokskleding die je zocht. Mocht je meer willen weten over de voorschriften en vereisten, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wil je kokskleding bestellen? Check dan ons kokskleding assortiment op de website.


Gerelateerde Producten