Winkelwagen
Offerte(s)

De veiligheidsbril: aan welke eisen moet deze voldoen?

Veiligheid staat boven alles. Dit geldt al helemaal voor onze ogen, welke onvervangbaar zijn. We moeten dus extra zuinig zijn op onze ogen en ze te allen tijde beschermen tegen externe invloeden. Het is voor sommige beroepen daarom ook verplicht om een veiligheidsbril te dragen, bijvoorbeeld lassers of laboranten. Deze bril moet daarnaast ook aan enkele eisen voldoen. Benieuwd waaraan een veiligheidsbril moet voldoen? Lees dan verder!

Verschillende soorten brillen

Er bestaan verschillende soorten veiligheidsbrillen voor allerlei beroepen en zijn een vast onderdeel van reguliere werkkleding. Zo heb je de standaard veiligheidsbril, welke beschermt tegen stof en slijpspatten. Maar ook zijn er lasbrillen welke beschermen tegen vonken, en overzetbrillen die je ter bescherming over reguliere correctiebrillen kunt dragen. Als laatst bestaan er ruimzichtbrillen, die beschermen tegen spatten van chemische stoffen en gassen. Deze brillen worden doorgaans door laboranten gedragen.

Standaardeisen veiligheidsbrillen

Er bestaan veiligheidsbrillen die bescherming bieden tegen verschillende factoren, zoals zon of weerstand. Daarom zijn er ook standaardeisen waar elke veiligheidsbril ten minste aan moet voldoen. Zo moeten ze bestand zijn tegen veroudering, weerstand bieden tegen UV-straling, het montuur vuurbestendig zijn, het glas optische zuiverheid tonen en het zichtgedeelte hoort bepaalde afmetingen te hebben.

Basisnorm EN 166

De glazen van veiligheidsbrillen moeten, om aan de EN 166 norm te voldoen, verschillende testen ondergaan. Ten eerste moet de veiligheidsbril voldoende optisch neutraal zijn, zodat de bril niet tijdens het werk duizeligheid of hoofdpijn kan veroorzaken. Deze grens wordt bepaald door middel van het meten van drie typen afwijkingen: sferisch, astigmatisch en prismatisch effect. Ten tweede wordt de bril ook getest op impactweerstand. Hierbij wordt de veiligheidsbril getest op vallen en schieten met lage en hoge snelheid. Als de bril voldoet aan de basisnorm EN 166, wordt dit op de bril gemarkeerd.

Specifiekere veiligheidsnormen

Naast basisnorm EN 166 bestaan er nog enkele veiligheidsnormen voor brillen, namelijk EN 169, EN 170 en EN 171. Deze worden aangehouden bij specifieke veiligheidseisen. Bij Unishore Bedrijfskleding hebben we verschillende soorten veiligheidsbrillen welke zich lenen voor verschillende beroepen.

Ben je op zoek naar andere bedrijfskledingwelke bijdraagt aan de veiligheid? Bij Unishore Bedrijfskleding kun je terecht voor verschillende soorten werkkleding, variërend van gehoorbescherming tot een veiligheidshelm. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!


Gerelateerde Producten