Winkelwagen
Offerte(s)

4 kokskleding geheimen die u nog niet kende

Bij Unishore Bedrijfskleding vindt u onder meer een uitgebreid assortiment kokskleding. Omdat we naast productadvies ook handige tips en weetjes met u willen delen, gingen we voor u op zoek naar de 'geheimen van kokskleding'. Vandaag delen we onze bevindingen met u.

Geheim 1: waarom heet de koksjas een koksbuis?

Geloof het of niet, maar voor dit geheim hebben we geluisterd naar een radiofragment van Wekker-Wakker van Omroep Max. In dit fragment legt Carolina Verhoeven, culinair etnoloog en oprichter van de Academie Culinaire Historie, uit dat dit eigenlijk best wel simpel is. Het antwoord ligt in de historie van het jasje.

Vroeger werd een koksbuis van een dubbele laag katoen gemaakt om de kok te beschermen tegen de hitte van het fornuis. De dubbele wand werd ook wel beschouwd als dubbele buis. Daarnaast betekent het Franse woord “blouse” ook wel “stofjas”. Door de dubbele mantel en de benaming is het woord getransformeerd naar “koksbuis”.

Geheim 2: de flap en knopen van een koksbuis

Tegenwoordig wordt de flap van een koksbuis beschouwd als mode-element. Vroeger (en dit kan natuurlijk nog steeds) werd de flap aan de voorkant omgedraaid wanneer hij onder de vlekken zat en werd deze met de knopen weer vastgezet. Zo ziet uw koksbuis er eenvoudig en snel weer netjes uit.

Naast het bevestigen van de flap hadden de knopen ook nog een ander nut: ze gaven vaak de rang aan van de kok. Hoe meer knopen, hoe hoger de rang in de keukenbrigade.

Voorbeeld van een zwarte koksbuis met knopen

Geheim 3: de koksmuts

Vandaag de dag zie je de hoge koksmuts niet meer zo vaak. Maar oorspronkelijk stond de lengte van de koksmuts gelijk aan het aantal knopen: hoe hoger de muts, hoe hoger de status.

Daarnaast beschikt een koksmuts ook over plooien. Ook deze zaten er vroeger niet voor niets in. Elke plooi stond vroeger voor het aantal gerechten dat je kon bereiden met eieren. Dus 100 plooien betekende 100 gerechten.

Tegenwoordig is het argument voor het gebruiken van een muts vooral het verzorgen van hygiëne in de keuken en geen statussymbool. Daarom zien we nu voornamelijk praktische, nette koksmutsen van kleiner formaat in plaats van de hoge koksmutsen.

Geheim 4: het knopen van de sloof

De sloof wordt vaak verkeerd geknoopt. Officieel hoort de knoop van het schort niet zichtbaar te zijn, maar vaak ziet u de knoop gewoon zitten. Vanzelfsprekend wilt u dat de sloof goed vastzit, maar de truc zit hem in het niet te strak knopen van het schort.

Hoe pak je het knopen dan aan? Zorg ervoor dat er ongeveer 5 cm ruimte boven het koord uit komt, zodat u deze kunt omslaan. Sla hem vervolgens uit over het koord en de knoop heen naar de buitenkant. Zo krijgt u aan de bovenkant een nette dubbele rand zonder knoop. Zorg ook dat u de knoop hieronder plaatst. C'est ça!

Wilt u meer informatie over kokskleding van Unishore Bedrijfskleding of wilt u een bestelling bij ons plaatsen? Neem dan een kijkje in onze webshop of neem vrijblijvend contact met ons op.
 


Gerelateerde Producten